10.09.2021

Yrittäjä saa aina apua – mitä aikaisemmin, sen parempi!

Yrittäjä saa aina apua. Asioita ei tarvitse pähkäillä yksin, vaan tukea saa monesta paikasta.

Highline-konsultti Markku Litja kertoo, että apua kannattaa hakea heti, jos asia käy edes mielessä.

– Jos miettii avun hankkimista, se on merkki siitä, että tarvitsee apua. Tämä ei tarkoita sitä, että yrityksellä pitäisi olla isoja talousvaikeuksia tai suuria ongelmia, vaan yrittäjä voi hakea tukea ja ulkopuolista näkemystä asioihin. Tietenkin jos yrityksellä on talousvaikeuksia tai akuutti kriisi, apua kannattaa hakea välittömästi. Iso osa palveluista on täysin maksuttomia, joten sitä ei tarvitse pelätä.

Litjan mukaan tilanne voi tuntua yrittäjästä epätoivoiselta, mutta ammattilaisen neuvoilla tilanne voi muuttua nopeastikin.

– Joskus asia voi olla sellainen, että yrittäjä ei uskalla keskustella siitä edes puolisonsa kanssa ja hän tuntee olevansa yksin. Kaikki yrittäjäneuvonta on kuitenkin luottamuksellista ja asiantuntijoilla on vaitiolovelvollisuus. Jos neuvoja pitää hakea ulkopuoliselta taholta, tähän kysytään aina yrittäjän lupa.

Tässä jutussa esittelemme viisi tahoa, joista yrittäjä saa varmasti apua.

Yrittäjän talousapu

Yrittäjän talousapu on maksutonta valtakunnallista ELY-keskuksen järjestämää puhelinneuvontaa. Puhelinneuvonta on auki arkisin klo 9–16 ja puhelimeen vastaavat yritysasiantuntijat. Myös Litja itse on mukana päivystämässä.

– Meille voi soittaa missä tahansa yritystoimintaan liittyvässä asiassa. Asia voi koskea talous- tai maksuvaikeuksia, mutta meille voi soittaa myös, jos haluaa johonkin asiaan mielipiteen ja näkemyksen.

Tarvittaessa soittaja ohjataan eteenpäin muille tahoille, mutta ketään ei ole tarkoitus pompotella.

– Pyrimme antamaan soittajalle vastauksen puhelinkeskustelun aikana. Jos asia ei heti selviä, ohjaamme tahoon, joka osaa antaa vastauksen. Tämä riippuu aivan siitä, millä asialla soittaja soittaa. Kerromme myös, mitkä palvelut ovat maksuttomia ja mitkä maksullisia.

Lue lisää Yrittäjän talousavusta.

Yritysten kehittämispalvelut

ELY-keskuksen yritysten kehittämispalveluissa ELY-keskus maksaa suurimman osan kustannuksista. KEHPA-palvelut koostuvat pääasiassa yritysanalyysistä ja konsultoinnista.

–KEHPA sopii silloin, kun kyseessä on isompi kokonaisuus, joka pitäisi käsitellä ja viedä eteenpäin. Jos yrittäjä ei oikein tiedä, mitä aikoo seuraavaksi tehdä, KEHPA auttaa selkeyttämään asioita. Apua saa esimerkiksi liiketoimintasuunnitelmiin, rahoitukseen, markkinointiin ja kansainvälistymiseen.

KEHPAn avulla yrittäjä saa luottohenkilön, asiantuntijan, kenen kanssa keskustella asiasta.

Lue lisää KEHPAsta.

Alueelliset yrityspalvelut

Jokaisella alueella, kunnalla tai kaupungilla on yrityspalvelut, jossa on töissä yritysneuvojia. He neuvovat kaikessa yrittäjyyteen liittyvissä asioissa, kuten yritystoiminnan perustamisessa, kehittämisessä ja rahoittamisessa. Iso osa palveluista on maksuttomia.

Yrityskummit

Suomen Yrityskummit tarjoaa mentorointia pienyrittäjille. Mentorit ovat kokeneita yrittäjiä ja liiketoiminnan asiantuntijoita. Palvelu on täysin maksutonta.

Yrityskummi on tarkoitettu pitkän aikavälin sparraajaksi. Hän on keskusteluapu ja rinnalla kulkija yrittäjän elämässä.

– Yrityskummien palvelu on pitkäaikaista, eikä sovellu esimerkiksi akuutteihin rahavaikeuksiin. Kannattaa ottaa yhteys oman alueen aluekoordinaattoriin. Hän ehdottaa sopivaa mentoria.

Lue lisää yrityskummeista.

Highline-konsultit

Highline on konsulttiyhtymä, johon kuuluu yli 10 eri alan asiantuntijaa. Myös Litja itse kuuluu Highline-verkostoon. Highlinelta saa pitkäaikaista, henkilökohtaista asiantuntemusta. Asiakas saa juuri hänen tarpeisiinsa sopivan konsultin ja konsultti pääsee syvälle yrityksen toimintaan.

Highline-konsulteilta saa täsmäosaamista tiettyyn tarpeeseen tai tietylle ajanjaksolle, esimerkiksi liiketoimintaan, projektiin, idean kaupallistamiseen tai markkinointiin. Osa konsulteista toteuttaa konsultointia ELY-keskuksen asiantuntijapalveluiden kautta, eli myös tähän on saatavissa ELY-rahoitusta.

– Highline-konsulttien etuna on se, että yhteisö on tiivis. Porukan sisällä on valtavasti tietoa ja voimme ohjata yrittäjän tarvittaessa toiselle konsultille. Tieto siirtyy hyvin konsulttien kesken, jolloin myös luottamuksellisuus toimii.

Lue lisää Highlinesta.

Tustu Markku Litjaan.