14.12.2021

Mikä olikaan elämässä tärkeää?

Kukaan meistä tuskin olisi voinut aavistaa, millaisen yhteisen, globaalin kokemuksen olemme saaneet kokea koronan kautta.

Jos joku olisi ennustanut ennen koronaa, että koko yhteiskunta pysähtyy samalla tavalla ympäri maapalloa todella pitkäksi ajaksi, emme olisi ottaneet sitä vakavasti.

Some on antanut meille mahdollisuuden nähdä ihmisten tuntoja ja elämää koronan keskellä mantereelta toiselle. Jos koronassa on ollut jotain hyvää, se on ollut ymmärrys siitä, että olemme samassa veneessä. Ihminen suree, iloitsee, pelkää ja toivoo samalla tavalla kansallisuudesta huolimatta. Korona on ollut meille yhteinen vihollinen, joka on yhdistänyt valtioita, mutta ennen kaikkea tavallisia ihmisiä. Oivallus siitä, kodeissa Amerikassa, Aasiassa ja Euroopassa ajatellaan ja toimitaan lopulta hyvin samalla tavalla. Olemme pohjimmiltamme samanlaisia; inhimillisiä. Se luo turvallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.  

Monelle pakollinen pysähtyminen ja totaalinen kielto toimia jatkuvassa oravanpyörässä on ollut ennenkokematon tilanne. Se on ollut joko pakko tai mahdollisuus pysähtyä ja kokea oma elämä, arvomaailma ja tunteet täysin toisella tavalla kuin ennen. Vaikka koko maailma ei tästä muutu, monen elämä muuttuu. Kuka minä oikeasti olen? Millaista elämää haluan oikeasti elää? Miten haluan tehdä töitä? Mikä on arvokasta?

Muutoksesta kertovat monet asiat. Pitkien työpäivien luvatussa maassa, Amerikassa on syntynyt joukkoirtisanoutumisia. Suomessa ihmiset ovat muuttaneet kokonaan tai osittain maalle, mökille, kotikuntaan tai Lappiin. Lemmikkien määrä kodeissa on kasvanut prosenttikaupalla. Luonto on kutsunut ja kutsuu edelleen ihmisiä eri puolilla maailmaa. Tekeminen ja laittaminen on keskittynyt lähelle itseä.

Näemme vasta myöhemmin, miten maailma muuttui ihmisten kyetessä tekemään asioita toisin. Tutkijat kertovat meille yhteenvetoja aikojen kuluessa. Jokainen meistä voi kuitenkin itse miettiä omalle kohdalleen: mitä minä olen ajatellut ja tehnyt toisin? Miten tämä on muuttanut minua? Mitä hyvää on seurannut tästä pahasta tai mitä hyvää on tulossa?

Maailma muuttuu yksilöiden ajatusten ja tekojen muutoksista. Siksi sillä, mitä sinulle on tapahtunut tai tapahtumassa on merkitystä. Jouluna on taas mahdollisuus ajatella ja pysähtyä. Ajatella sitä, millaista on oman itsesi kannalta hyvä arki, työ ja sosiaalinen elämä. Muutos johonkin uuteen syntyy ajatuksesta ja siitä syntyneestä teosta. Tartu mahdollisuuteen, tartu hetkeen.

Hyvää joulua ja uusia näkökulmia ja tekoja uuteen vuoteen,

Eliina Puijola, Highline Oy ja Herea Oy