16.12.2019

Maailmankuvanpiirtäjät

Me kukin muodostamme maailmankuvaamme saamiemme kokemusten ja tietojen kautta. Itsellä oli loppuvuodesta mahdollisuus piirtää hieman tarkempaa kuvaa maailmannurkasta – josta aiemmat käsitykset osoittautuivat varsin vajaiksi.

Matka Somaliaan muutti ennakkokäsitykset

Vierailimme FCA Investment Oy Advisory Groupin matkalla marraskuussa Somaliassa. Olin muodostanut maasta ennakkokäsityksen, jonka mukaan Somalia olisi hyvin kehittymätön ja turvaton maa, josta väestö pyrkii pääosin pakolaisena muualle.

Vierailumme kautta saimme tiedon maasta, joka muodostuikin yhden Somalian sijasta kolmesta erillisestä Somalimaan, Puntmaan ja Somalian alueesta. Näistä vierailukohteemme Somalimaa on itsenäistynyt jo vuonna 1991, jonka jälkeen kehityssuunta on ollut 1980-luvun lopussa päättyneen sisällissodan jälkeen positiivinen. Myös maan turvallisuustilanne on ollut jo pitkään vakautunut – viimeisimmästä terrori-iskusta on kulunut jo yli 10 vuotta.

Maa kehittyy yritystoiminnan keinoin

Maan yrityselämä oli vilkasta ja vapaata ja yrittäjät innostuneita ja sitoutuneita kehittämään omaa maataan yritystoiminnan keinoin. Ihmiset olivat lähtökohtaisesti ylpeitä kansallisuudestaan ja itsenäisyydestään, ja sen eteen oltiin valmiita tekemään töitä. Suuri osa maasta muuttaneista pakolaisista oli palannut kotimaahansa sitä kehittämään tai rahoitti muualla ansaitulla tuotoilla entistä kotimaatansa.

Toki paljon kehitettävääkin yhä oli – esimerkiksi naisten länsimaalaisittain katsottuna alistettu asema tai ympäristövastuullisuuden huomioiminen yrityksissä. Yritystoiminnan kautta ja erityisesti sen rahoitukseen kytkettynä myös näiden tavoitteiden edistäminen voi kuitenkin olla myös mahdollista, jonka mm. maassa jo toimivat muut yritysrahoittajat olivat osoittaneet. Nähtiinpä matkalla myös kaksi suomalaistakin yritystä, joiden liiketoiminta oli voimakkaasti kasvavaa.

Kun sota on ohi, paljon voidaan saada aikaiseksi.

Piirretään kaunista maailmankuvaa myös ensi vuonna

Hyvät Ystävät. Taas kohta on yksi vuosi takana. Yksi vuosi ja yhden vuoden kokemukset ja tiedot. 365 otosta tai piirtoa – meidän kunkin omaan maailmankuvaamme. Pyritään piirtämään sitä mahdollisimman kauniisti myös ensi vuonna – ja positiivisin piirroin.

 

https://www.youtube.com/watch?v=flA5ndOyZbI

 

Kuluneesta vuodesta kiittäen sekä rauhallista joulunaikaa 2019

Onnellista Uutta vuotta 2020 toivottaen

 

Highline Oy

JK Kehitystoimisto Oy

Jani Karjalainen

Toimitusjohtaja

 

PS. Olemme tänä vuonna ohjanneet Highline Oy:n Skills Donation työtä Kirkon Ulkomaanavun omistaman FCA investments Oy:n Advisor Group:n toimintaan. Tervetuloa mukaan: https://www.fcainvestments.fi/#advisorygroup