09.05.2019

Tulos plussalle ja mielekkyyttä yrittämiseen

– asiakastarina Jani Karjalaisen konsultoinnista

Kun konsultti Jani Karjalainen tuli Rautavaaran Leipomoon, tilanne oli yrittäjä Jaakko Kärjen mukaan sekava. Yritys oli perheyhtiö, eikä Kärki tiennyt, jatkaako hän yritystä. Tulos oli miinuksella, ja myös toimitilojen uudistamiseen oli tarvetta.

– En osannut tehdä päätöstä yksin, koska en ollut varma, saako yritystoimintaa muutettua kannattavaksi. Sain ELY-keskuksesta kaksi suositusta konsultiksi, joista toinen oli Jani Karjalainen. Otin yhteyttä Janiin ja minulle tuli heti tunne, että tämän ihmisen kanssa pärjään.

Jokainen kivi käännetään tavoitteisiin pääsemiseksi

Karjalainen kartoitti ensin Rautavaaran Leipomon tilanteen ja teki kannattavuuslaskelmia, joiden tuella Kärki päätti ryhtyä leipomon yrittäjäksi. Rautavaaran Leipomossa tehtiin sukupolvenvaihdos, jonka yhteydessä kommandiittiyhtiö muuttui osakeyhtiöksi ja Kärki tuli osakkeiden omistajaksi. Rautavaaran Leipomolle perustettiin myös hallitus.

– Pohdimme yhdessä Janin kanssa kaikki vaihtoehdot läpi ja kysyimme myös suvun mielipidettä. Jani oli laskelmien jälkeen sitä mieltä, että yritystoiminta saadaan kannattavaksi, joten päätin ottaa haasteen vastaan. Olen leipuri neljännessä polvessa, joten tämä tuntui kutsumukselta.

Yhteistyö alkoi vuonna 2016. Vuonna 2017 yrityksen liikevaihto kasvoi 22 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Vuonna 2018 liikevaihto nousi 18,5 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna. Kasvu onnistui muun muassa markkina-aseman vahvistamisella ja myyntialueen laajentamisella. Tällä hetkellä toimitiloihin ollaan tekemässä laajennusta.

– Jani kääntää joka kiven ja kannon tavoitteiseen pääsemiseksi. Jos yksi tie on umpikuja, mennään seuraavaa tietä. Olemme päässeet kaikissa kehitysaskelissa niihin, mitä lähdimme hakemaan. Olen tyytyväinen lukuihin, sillä leipomoala ei ole kasvanut, mutta Rautavaaran Leipomo on.

Highlinen kautta löytyi lisäapua

Kärjen mukaan Karjalainen ei pelkästään neuvo, vaan myös tekee paljon konkreettisia asioita yrityksen hyväksi. Tällä hetkellä Kärki ja Karjalainen ovat yhteydessä viikoittain ja Karjalainen on mukana yrityksen hallituksessa ulkopuolisena asiantuntijana.

– Janin kanssa työskentely on tuonut mielekkyyttä yrittämiseen, sillä nyt minulla on joku, jonka kanssa vaihtaa ajatuksia. Janilla on kokonaisvaltaista osaamista yrityksen liiketoiminnasta, mutta erityisesti taloushallinnosta. En kadu hetkeäkään, että valitsin Janin konsultiksi.

Kärki kehuu myös muita Highline-konsultteja, jotka löytyivät Karjalaisen kautta. Eliina Puijola teki Rautavaaran Leipomolle brändianalyysin ja markkinointistrategian, Lasse Karjalainen auttoi katehinnoittelussa ja jälkilaskelmissa, Petra Karjalainen toteutti kahvilan sisustussuunnitelman ja Petri Heiskanen perehdytti Lean-ajattelutapaan ja -johtamismalliin. Eliina Puijolan kautta löytyi myös viestintätoimisto Herea, jossa Maija Anttila tekee yritykselle some-markkinointia.

– Highlinen kautta löytyi erinomaiset konsultit juuri Rautavaaran Leipomon tarpeeseen. Yhteistyöverkosto on kattava ja erittäin toimiva, sillä jokaisella konsultilla on oma erikoisosaamisensa. Teemme ihan varmasti konsulttien kanssa yhteistyötä jatkossakin. Kun on oikeasti ammattilaiset auttamassa, yrittäjyys on paljon mielekkäämpää.